Callisaya, Magdalena

Alimentación milenaria en tiempos ancestrales de los incas, con un enfoque químico ; Nayra pacha manq’añanaka inkanakatxa, mä quimico uñakipañampi. Magdalena Callisaya; Sofia Callisaya Uchani - La Paz-BO: MUSEF, 2023. - paginas 87-100: Ilustración a colores - Irregular - Año 6, T.1, No.7 (Diciembre de 2023) - Thakhi MUSEF. Caminos del MUSEF. Revista digital boliviana. T.1, no.7 . - Bolivia. Museo Nacional de Etnografía y Folklore. .

La alimentación en tiempos ancestrales era muy balanceada, debido a que los cereales o granos ancestrales que consumían los incas como la quinua, cañahua, amaranto, contaban con notables niveles alimentarios-nutricionales. Estos alimentos eran equilibrados y nutritivos y ayudaban a mantener una estabilidad emocional, manifestando por ello el carácter pacifista de esta cultura, reflejando un comportamiento armonioso y tranquilo en la convivencia de su sociedad para sus semejantes. Nayra pachanxa manq’añaxa wali sumawa, kunatixa nayra cereales jan ukax granos nayrapachata incas ukanakaxa manq’apxiritayna, sañäni: quinoa, Cañahua, ukhamaraki amaranto, wali suma manq’anaka ukanakaxa wali uñjatawa. Aka manq’anakaxa yanapt’iwa llamp’u chymani ukaru, ukhamata uñacht’ayañataki jan llakisisa uka cultura Inca sataxa, uñacht’ayiwa mä samaraña sarnaqawi.


TECNOLOGIA

ALIMENTOS ANCESTRALES ESTABILIDAD EMOCIONAL NEUROTRANSMISORES CARÁCTER PACIFISTA