Alimentación milenaria en tiempos ancestrales de los incas, con un enfoque químico ; Nayra pacha manq’añanaka inkanakatxa, mä quimico uñakipañampi.
Magdalena Callisaya; Sofia Callisaya Uchani
- La Paz-BO: MUSEF, 2023.
- paginas 87-100: Ilustración a colores
- Irregular
- Año 6, T.1, No.7 (Diciembre de 2023)
- Thakhi MUSEF. Caminos del MUSEF. Revista digital boliviana. T.1, no.7 .
- Bolivia. Museo Nacional de Etnografía y Folklore. .
La alimentación en tiempos ancestrales era muy balanceada, debido a que los cereales o granos ancestrales que consumían los incas como la quinua, cañahua, amaranto, contaban con notables niveles alimentarios-nutricionales. Estos alimentos eran equilibrados y nutritivos y ayudaban a mantener una estabilidad emocional, manifestando por ello el carácter pacifista de esta cultura, reflejando un comportamiento armonioso y tranquilo en la convivencia de su sociedad para sus semejantes. Nayra pachanxa manq’añaxa wali sumawa, kunatixa nayra cereales jan ukax granos nayrapachata incas ukanakaxa manq’apxiritayna, sañäni: quinoa, Cañahua, ukhamaraki amaranto, wali suma manq’anaka ukanakaxa wali uñjatawa. Aka manq’anakaxa yanapt’iwa llamp’u chymani ukaru, ukhamata uñacht’ayañataki jan llakisisa uka cultura Inca sataxa, uñacht’ayiwa mä samaraña sarnaqawi.